Marraskuussa 2013 Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto SAMI:n rakennusalan opiskelijat Meri Niiranen ja Niko Ahokas pääsivät testaamaan taitojaan pietarilaisessa Metrorakentamisen ammattiopistossa järjestetyssä laatoituskilpailussa.

SAMI:n Taitaja-koordinaattori, opettaja Jukka Ruuskasen mukaan kansainväliset kilpailut antavat opiskelijoille kilpailukokemusta, mikä puolestaan auttaa valmistautumisessa Suomen omiin ammattitaitokilpailuihin. Kilpailutoimintaan osallistuminen parantaa opiskelijan ammattitaitoa, itsevarmuutta ja on eduksi työnhaussa. Kansainvälisten kilpailujen kautta opiskelijat tutustuvat myös muihin kulttuureihin.

Meri ja Niko halusivat saada vaihtelua arkeen ja nähdä maailmaa, kun päättivät lähteä kilpailemaan Pietariin. – On todella tärkeää, että näkee muutakin kuin vain oman kotikylän. Meitä myös kiinnosti, miten muualla opiskellaan ja asiat hoidetaan.

IMG 9338

Laatoituskilpailu oli yksipäiväinen, mutta reissu kesti yhteensä kolme päivää. Ensimmäinen päivä meni matkustukseen, toisena päivänä kilpailtiin ja kolmantena oli vuorossa palkintojenjako ja kotiinpaluu. Kolmen päivän aikana opiskelijat ehtivät myös tutustua Pietarin miljoonakaupunkiin. – Pietari on valtavan upea ja suuri kaupunki. Ihmisiä on todella paljon, Meri ja Niko toteavat.

Kilpailun tiimellyksessä ja vapaa-ajalla Meri ja Niko saivat kosketuksen myös venäläiseen kulttuuriin. – Venäjällä osataan ottaa rennommin. Voisimme Suomessakin ottaa oppia tässä asiassa. Ei aina tarvitse stressata niin paljon, Meri muistuttaa. Hän lisää, että ihmiset ovat todella mukavia ja ystävällisiä.

Kilpailukokemuksen lisäksi matkalta tarttui mukaan muitakin tärkeitä taitoja. – En ollut koskaan aiemmin matkustanut metrolla ja reissun aikana matkustus Pietarin metrossa alkoi jo sujua, Niko toteaa. – Ja opin myös muutaman sanan venäjää, kuten sanan ’konkurs’, joka tarkoittaa – ei konkurssia – vaan kilpailua, hän lisää.

IMG 6314

Opiskelijat saivat kilpailuun osallistumisesta diplomit sekä tuotepalkintoja. Itse palkintojenjako järjestettiin 1800-luvulla rakennetussa Työn palatsissa (Dvorets Truda). – Palatsi oli todella upea. Palkintojenjaon yhteydessä soi juhlava musiikki ja pidettiin monia puheita, Meri ja Niko hämmästelevät.

Meri ja Niko aikovat lähteä Pietariin varmasti uudelleen. – On hienoa, että opintojen kautta pääsee reissuun ulkomaille. Matkaan kannattaa ehdottomasti lähteä, vaikka vähän jännittäisikin, sillä toisessa maassa oppii todella paljon uutta niin kulttuureista kuin omasta itsestäänkin, Meri kiteyttää.

 

Opiskelijoita  ja opettajaa haastatteli:

Projektiasiantuntija Noora Juuti

Eastway 2 -hanke, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto