Viipurin metsätaitokilpailu 2.10. sekä monialaiset ammattitaitokilpailut ja yhteistyöneuvottelut Pietarissa 3.–4.10.

 

Aika                                    1. – 4.10.2013

Paikka                                Viipuri, Pietari (Venäjä)

Osallistujat                         

Viipuri:

Noora Juuti, projektiasiantuntija, SAMI

Jarkko Kleemola, opettaja, SAMI

Antti Huttunen, opiskelija, SAMI

Jussi Jurvanen, opettaja, Esedu

Kirsi Malmstedt, luonnonvara-alan koulutuspäällikkö, Esedu

Tino Lepistö, Viljami Hatakka, Markus Hyvönen, opiskelijat, Esedu

Pietari:

Noora Juuti, projektiasiantuntija, SAMI

Jukka Ruuskanen, SAMI

 

Viipurin metsätaitokilpailu 2.10.2013 Viipurin maa- ja metsätalousoppilaitoksessa

SAMIsta ja Esedusta osallistuttiin suomalais-venäläiseen metsätaitokilpailuun Viipurin maa- ja metsätalousoppilaitoksessa keskiviikkona 2.10.2013. SAMIsta osallistujia oli yksi ja Esedusta kolme: 2 Pieksämäen ja 1 Mikkelin yksiköstä. Opettajista mukana olivat SAMIn Jarkko Kleemola sekä Esedun Jussi Jurvanen. Lisäksi SAMIn Eastway 2 -hankkeen projektiasiantuntija Noora Juuti ja Esedun koulutuspäällikkö Kirsi Malmstedt olivat mukana. Järjestävästä Viipurin maa- ja metsätalousoppilaitoksesta oli kaksi osallistujaa ja Begunitsan maatalousoppilaitoksesta samoin kaksi.

Kilpailu koostui kolmesta tehtävästä:

 • Ensimmäisessä tehtävässä kilpailijoiden tuli kaataa, karsia ja lajitella puut kasoihin Ponssen hakkuukonesimulaattorilla. Aikaa tehtävän suorittamiseen oli 10 minuuttia ja tavoitemäärä 8 puuta. Yli 8 puun kaatamisesta sai lisäpisteitä. Virheistä (esim. lajitteluvirhe tai puiden päältä ajo) tuli puolestaan sakkopisteitä.
 • Toisessa osiossa kilpailijoiden tuli kasata kolme erikokoista pölkkyä päällekkäin pyramidiksi metri kertaa metri -kokoisen neliön keskelle. Maksimiaika oli 10 minuuttia, minkä jälkeen alkoi tulla ajanylityksestä sakkopisteitä. Takaraja suoritukselle oli 15 minuuttia.
 • Kolmannessa tehtävässä tuli kääntää moottorisahan laippa ja vaihtaa ketju sekä sahata kolme mahdollisimman samanlevyistä 10 cm:n kiekkoa: ensimmäinen päältä päin, toinen alhaalta päin ja kolmas ensin päältä ja loppuosa alta.

Kokonaisarvosanaan vaikuttivat muun muassa loppuaika, sakkorangaistukset, turvallisten työolojen noudattaminen, työskentelypaikan viisas järjestely sekä järkevä materiaalien käyttö. Kilpailun tuomareina toimi 2 venäläistä sekä 2 suomalaista opettajaa.

Kilpailun voitti Viipurin Daniil Stepanov, toiseksi tuli Esedun Markus Hyvönen ja kolmanneksi Viipurin Jevgeni Mikrjukov. Esedun Viljami Hatakka oli viides, Esedun Tino Lepistö kuudes ja SAMIn Antti Huttunen seitsemäs. Joukkukilpailussa Viipuri voitti, Esedu oli toinen, SAMI kolmas ja Begunitsa neljäs.

 

017048041032

 

Hyödyt:

Viipurin metsäkilpailuun ja yleisesti muihinkin suomalais-venäläisiin kilpailuihin osallistumisesta saadaan ainakin seuraavanlaista hyötyä:

Opiskelijoille:

 • kulttuuriin, maahan, toisen maan oppilaitokseen ja toisiin oppilaisiin tutustuminen;
 • erilaisiin työvälineisiin, oppimisympäristöihin ja standardeihin tutustuminen;
 • kilpailukokemus (voi testata omia taitoja, paineensietokyky ja stressinhallintataidot paranevat jne.);
 • oppilaat saattavat innostua kilpailumatkojen kautta lähtemään vaihtoon Venäjälle. Lisäksi Venäjällä esimerkiksi suomalainen metsä- ja rakennusalan osaaminen on kysyttyä ja on hyvä, että opiskelijat saavat kosketuksen Venäjään ajatellen omaa tulevaisuuttaan, esim. työllistymistä.

Opettajille:

 • kulttuuriin, maahan, toisen maan oppilaitokseen ja toisiin opettajiin tutustuminen (mahdollisuus vaihtaa kokemuksia opettamisesta, opintosisällöistä, omasta alasta jne. toisten opettajien kanssa);
 • erilaisiin työvälineisiin, oppimisympäristöihin ja standardeihin tutustuminen;
 • tuomarointikokemus;
 • opettajien kautta heidän saamansa kokemukset ja Venäjän kulttuurin tuntemus välittyy muillekin opettajille SAMIssa ja Venäjä-osaaminen jää talon käyttöön. Opettaja on myös esimerkkinä oppilaille.

 

Pietari 3. – 4.10.2013

Torstai 3.10.

Pietarin messukeskuksessa järjestettiin Pietarin ammatillisten oppilaitosten väliset ammattitaitokilpailut 2. – 4.10. Kilpailulajeja oli yli 30 aina laatoittajasta parturi-kampaajan kautta baarimestariin. Projektiasiantuntija Noora Juuti sekä SAMI:n Taitaja-koordinaattori, rakennusalan opettaja Jukka Ruuskanen vierailivat katsomassa kisoja.  

Kilpailut vaikuttivat olevan periaatteiltaan ja olosuhteiltaan samankaltaiset kuin meillä Suomessa järjestettävät ammattitaitokilpailut. Myös kaikki pietarilaiset yhteistyöoppilaitoksemme olivat edustettuna kisoissa: Metrorakennuksen lyseo, Rakennusteollisuuden ja kaupunkitalouden ammattiopisto, Matkailu- ja hotellipalvelujen ammattiopisto, Venäläinen perinteisen kulttuurin ammattiopisto (RCTC) sekä Nevskin polytekninen ammattilyseo.

067062057074

 

Torstaina 3.10. vierailimme myös Rakennusteollisuuden ja kaupunkitalouden ammattiopistossa, jossa tapasimme mm. ammattiopiston johtajan Anatoli Mihailovich Krivonosovin sekä kv-päällikkö Maria Aleksandrovana Nosovan. Sopimus yhteistyöstä allekirjoitettiin tapaamisen päätteeksi.

Saimme iloksemme tutustua myös oppilaitoksen opetustiloihin opetuksesta ja käytännön harjoitteluista vastaavan Vladimir Pimenovich Bojkovin johdolla. Ammattiopistolla on kaksi kampusta: toinen aivan keskustassa ja toinen kaupungin laidalla. Rakennusalan opetustilat ovat kaupungin laidalla sijaitsevassa yksikössä ja keskustan yksikössä ovat muun muassa talotekniikan tilat. Rakennusalan opetustiloissa SAMIn rakennuspuolen opiskelijoilla olisi vaihtojaksojen aikana mahdollisuus opetella tekemään mm. muottitöitä järjestelmämuoteilla ja niihin liittyviä raudoitustöitä. Metallipuolen opiskelijat (”rakennuspeltisepät”) voisivat opetella tekemään rakennuspeltitöitä mm. konesaumakattoja.

Ammattiopisto käynnistää pian opetuksen muutamalla uudella alalla, joita ovat design, matkailu, palvelu, it. Uusien alojen myötä myös ammattiopiston nimi vaihtuu. Johtajaa kiinnosti mm. miten meillä maahanmuuttajat on integroitu yhteiskuntaan, millainen on meidän koulutusasteiden välinen yhteys sekä myös orpojen oppilaiden vaihdot. Lisäksi ammattiopistossa ollaan hyvin kiinnostuneita Suomen Taitaja-toiminnasta. Asia on siirretty Skills Finlandin ja World Skills Russianin välillä hoidettavaksi. Tapaamisten myötä sovimme aloittavamme yhteistyön ainakin ammattitaitokilpailujen ja oppilasvaihtojen puitteissa.

 

Photo 3.10.2013 17.09.31Photo 3.10.2013 17.15.03Photo 3.10.2013 16.51.46Photo 3.10.2013 16.51.31079

Perjantai 4.10.

Neuvotteluissa Metrorakennuksen lyseon johtajan kanssa saimme iloksemme kutsun osallistua laatoituskilpailuun Pietarissa 27. – 28.11.2013. SAMIsta ja Esedusta on mahdollista lähettää yhteensä kaksi osallistujaa. Kutsuimme myös johtajan vierailemaan SAMIssa tänä syksynä. Myös Metrorakennuksen lyseossa puhaltavat muutoksen tuulet, sillä lyseon nimi vaihtuu tänä syksynä ”collegeksi”, mikä tarkoittaa, että oppilaitos saa luvan järjestää opetusta ammatillisten perustutkintojen lisäksi nk. opistotasolla. Opistotaso on ns. ylempi toisen asteen koulutus, joka antaa opiskelijalle korkeakoulukelpoisuuden. Uudistuksen myötä oppilaitoksessa aloitetaan koulutusta usealla uudella alalla, joita ovat mm. arkkitehtuuri, rakennuskustannusten laskenta, tienrakennus, logistiikka jne.

Matkailu- ja hotellipalvelujen ammattiopiston edustajien kanssa keskusteltiin tulevasta yhteistyöstä kuten esimerkiksi molempien maiden oppilaitoksiin ja työpaikoille suuntautuvista vaihdoista sekä erilaisten kurssien ja täydennyskoulutusten järjestämisen mahdollisuudesta. Vierailimme myös oppilaitoksen asuntolassa/hotellissa, jossa heidän opiskelijansa tekevät opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua hotellin vastaanotossa tai ravintolassa. Asuntolassa asuu oppilaitoksen omia oppilaita, ja hotellissa puolestaan on kenen tahansa matkailijan mahdollista majoittua. Myös meidän opiskelijamme voivat top-jaksojensa ajan majoittua oppilaitoksen asuntolassa/hotellissa.

 091

Matkaraportin laativat Savonlinnassa 14.10.2013:

Noora Juuti, Jarkko Kleemola, Jukka Ruuskanen

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto